Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az Műszakifórum Alap előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

A tűz elleni védekezés fogalma, tartalma, fő részei

Garantált 2016.05.30, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

1.1 A tűz elleni védekezés fogalma, tartalma, fő részei

Bukovics István

1.1. A tűz elleni védekezés fogalma, tartalma, fő részei

A tűz elleni védekezés (a továbbiakban: tűzvédelem) jellegét tekintve közfeladat, amelyet a társadalom működési feltételeinek biztosítása körében minden társadalomban meg kellett és meg kell szervezni. Mint minden közfeladat a társadalom tagjainak együttes erőfeszítését igényli és megszervezésében jelentős szerepe van az államnak és szerveinek. A tűzvédelemhez hasonlóan a közfeladatok közé tartozik például a környezetvédelem, a járványok elleni védekezés, a közrend védelme, az árvizek elleni védekezés, a honvédelem, a katasztrófák elleni védekezés, stb.

Magyarországon a tűzvédelem rendszerét, a tűzvédelmi feladatokat, jogokat és kötelezettségeket a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Tűzvédelmi törvény), valamint annak végrehajtási rendeletei szabályozzák.

A tűz elleni védekezés a Tűzvédelmi törvény meghatározása szerint (a tűzvédelem fő feladatait megjelölve): a tűzesetek megelőzését, a tűzoltási feladatok ellátását, a tűzvizsgálatot, valamint ezek feltételeinek biztosítását jelenti.

Ehhez a dokumentumhoz csak az Műszakifórum Alap előfizetői férhetnek hozzá.

Tudjon meg többet a Műszaki Fórumról!