Ma van 2023.10.01

Input:

A dinamikus kockázatértékelés fejlődése és következményei a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából

2022.01.11, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Az EU OSHA honlapján a közelmúltban megjelent vitairat a kockázatértékelés témáját az üzleti megközelítés és a biztonságtechnikai iparágak szemszögéből vizsgálja, megállapítja: munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából a dinamikus kockázatértékelések a digitalizált kockázatértékelések felé való elmozdulást jelentik, annak érdekében, hogy a kockázatokat sokkal gyorsabban kezeljük, mint korábban.

Az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló vállalati felmérés (ESENER) 2019-es harmadik hulláma feltárta, hogy a rendszeresen kockázatértékelést végző munkahelyek tényleges aránya körülbelül 42%-tól 94%-ig terjed a különböző uniós tagállamokban. (EU-OSHA, 2020). A vállalatok kockázatértékelésének támogatásának egyik módja a megfelelő, könnyen használható (e-) eszközök felajánlása, amelyek megkönnyíthetik a kockázatértékelési folyamatot. Az ötlet az, hogy a könnyen hozzáférhető eszközök eredményesek legyenek, és gyorsan eredményeket érjenek el. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) például egy sor online interaktív kockázatértékelési eszközt fejlesztett ki OiRA néven.

A monitorozási technológia, az érzékelők és a mesterséges intelligencia (AI) egészségügy és biztonság érdekében történő fejlesztése okán itt az ideje, hogy a digitális kockázatértékelési technológiák jövőjének átgondolására. Ehhez vizsgálták más területeken alkalmazott gyakorlatokat és megfontolásokat. A