Ma van 2024.04.21

Input:

Hasznos linkek

2022.09.22, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Környezetvédelmi jellegű kötelezettségeink teljesítésének megfelelősége, valamint a munkára fordított idő sok esetben azon is múlik, hogy mennyire vannak birtokunkban a feladatok végrehajtásához szükséges adatok és információk, illetve mennyire hatékonyan tudunk azokhoz jutni. Az alábbi linkgyűjteménnyel szeretnénk segítséget nyújtani az egyes kötelezettségek teljesítéséhez, illetve az azokhoz szükséges adatok és információk lekérdezéséhez. Ajánlunk továbbá néhány olyan linket is, ahol környezet- és természetvédelmi témákhoz kapcsolódó – nem közvetlenül a kötelezettségek teljesítéséhez szükséges – hasznos és érdekes információhoz juthatunk.

Kattintson a tartalomjegyzékben a kívánt tartalomra, vagy használja a böngészője keresőjét (Ctrl+F billentyű) és olvassa el a linkek rövid tájékoztatóját!

 Tartalomjegyzék

KSH azonosító lekérdezése

Céginformációk lekérdezése

Gazdálkodó szervezet KÜJ azonosítójának lekérdezése

KTJ azonosító alapján a telephelyhez tartozó ügyfél és KÜJ azonosítójának lekérdezése

Gazdálkodó szervezetek KTJ azonosítóinak lekérdezése

Települések távolságának lekérdezése

A budapesti megfigyelőállomás időjárási adatai

Meteorológiai Adattár

Nedves hűtőtornyok bejelentése az OSZIR rendszerbe

Jogszabálykereső

2022. évi Magyar Közlönyök keresője

Klímaberendezésekkel, klímagázokkal kapcsolatos képesített vállalkozások keresője

Klímagázok CO2 egyenértékének számítása

Natura2000 területkereső

Természetes fürdővizek és minősítésük

Hulladékgazdálkodási koncessziós társaság

Magyarország települési stratégiai zajtérképeinek gyűjteménye

Természetvédelmi Információs Rendszer - 1. 

Természetvédelmi Információs Rendszer - 2.

Gyógynövény Szövetség és Terméktanács Gyógynövény Katalógusa

2023. év fajainak részletes bemutatása - Linkek lentebb találhatók

Koncessziós szerződés

MOHU közszolgáltatási általános szerződési feltételek

MOHU hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység általános szerződési feltételek 2023. július 1-től

       MOHU hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység általános szerződési feltételek 2023. szeptember 1-től

MOHU visszaváltó berendezés üzemeltetés általános szerződési feltételek

MOHU települési önkormányzatok köztisztasági feladatokkal kapcsolatos átvételek általános szerződési feltételei

MOHU EPR egyéni teljesítés általános szerződési feltételek

MOHU oktatóanyagok az új hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatosan

Kiterjesztett gyártói felelősséggel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

MOHU ügyfélszolgálat

MOHU kapcsolat

TermészetLesen’ adatgyűjtő program

"Év Madárbarát települése" pályázat!

Magyar Mérnöki Kamara Megyei szervezeteinek elérhetőségei

2024. év fajai

Importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) 

KSH azonosító lekérdezése

https://www.ksh.hu/szamjel

 

Az oldalon a nyolcjegyű törzsszám (adószám első 8 számjegye) megadásával lekérdezhetjük egy adott gazdálkodó szervezetnek a KSH rendszerében nyilvántartott aktuális alapadatait (statisztikai számjel, főtevékenység (TEÁOR '08), gazdálkodási forma, székhely szerinti megye).

 

Céginformációk lekérdezése

https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegkereses

A fenti linken az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában a lekérdezést például az adószám első 8 számjegye, a cégnév (illetve a név kezdete), vagy akár a székhely cím alapján indíthatunk. A keresés eredményeképp a gazdálkodó szervezet alábbi adatait kapjuk: rövid név, teljes név, székhely cím, cégjegyzék szám, adószám.

 

Gazdálkodó szervezet KÜJ azonosítójának lekérdezése

http://web.okir.hu/sse/?group=KAR

 

Amennyiben egy szervezet bármely környezetvédelmi teendője során szükségünk van a Környezetvédelmi Ügyfél Jelre (KÜJ azonosító – ezzel a kilenc számjegyből álló kóddal azonosítják a gazdálkodó szervezeteket valamennyi környezetvédelmi jellegű ügyintézés során a hatóságok), úgy a fenti linken akár a szervezet neve, akár a KSH azonosítója alapján rákereshetünk a KÜJ azonosítóra, de egyéb szűrési feltételeket (pl. megye, település, TEÁOR) is használhatunk.

Az oldalon a ’Mi van a környezetemben? adatböngésző’ menüpont alatt a ’Keresés ügyfél szerint’ pontot kiválasztva a jobb oldalon lévő ablakban állíthatjuk be a szűrési paramétereket (beírhatjuk például a gazdálkodó szervezet nevét), majd a ’Lekérdezés indítása’ pontra kattintva az alsó listában kihozza a találatot, ahol a szervezet KÜJ azonosítója (és egyéb, az adatbázisban rögzített adatok) is láthatók. A KTJk gombra kattintva megjelenik az adott KÜJ számmal rendelkező ügyfélhez tartozó valamennyi telephely és annak adatai. Az Info (i) gombra kattintva pedig az adott telephelyre vonatkozó adatok részletezése jelenik meg külön ablakban.

 

KTJ azonosító alapján a telephelyhez tartozó ügyfél és KÜJ azonosítójának lekérdezése

http://web.okir.hu/sse/?group=KAR

 

Amennyiben egy telephely KTJ azonosítóját ismerjük és szeretnénk tudni, hogy mely szervezethez tartozik az adott telephely, úgy ennek lekérdezésére is van lehetőség a fenti linken.

Az oldalon a ’Mi van a környezetemben? adatböngésző’ menüpont alatt a ’Keresés objektum szerint’ pontot kiválasztva a jobb oldalon lévő ablakban beírjuk a KTJ azonosítót, majd a ’Lekérdezés indítása’ pontra kattintva az alsó listában kihozza a találatot, ahol a szervezet KÜJ azonosítója (és egyéb, az adatbázisban rögzített adatok) is láthatók.

 

Gazdálkodó szervezetek KTJ azonosítóinak lekérdezése

http://web.okir.hu/sse/?group=KAR

 

Az oldalon a ’Mi van a környezetemben? adatböngésző’ menüpont alatt a ’Keresés ügyfél szerint’ pontot kiválasztva a jobb oldalon lévő ablakban akár az ügyfél neve, akár KÜJ azonosítója alapján lekérdezhetjük az ügyfélhez tartozó telephelyek KTJ azonosítóit. A ’Lekérdezés indítása’ pontra kattintva az alsó listában hozza ki a találatokat.

 

Települések távolságának lekérdezése

http://www.telepulesektavolsaga.hu/km.php

 

Települések távolsásának lekrdezéséhez egyszerűen beírjuk a két település nevét a mezőkbe, majd kattintunk a ’Távolság’ gombra.

 

A budapesti megfigyelőállomás időjárási adatai

https://www.ksh.hu/stadat_files/kor/hu/kor0070.html

 

Az oldalon 2017-2021 évekre vonatkozóan havi bontásban megtalálhatjuk a budapesti meteorológiai megfigyelőállomás alábbi adatait: középhőmérséklet, maximális és minimális hőmérséklet, csapadékos nap, lehullott csapadék, napsütéses órák száma, szeles napok száma. Az adatok forrása az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Megjegyzés: mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rendszeresen frissíti a Meteorológiai Adattár weboldalán a meteorológiai adatokat, ezért 2022. januártól kezdődően a KSH már havonta nem publikálja azokat. Az OMSZ által közölt adatok a KSH adatainál jóval részletesebbek, 2002-től az összes állomásuk adatát tartalmazzák.

 

Meteorológiai Adattár

https://www.met.hu/omsz/tevekenysegek/adattar

 

Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően, Magyarország Kormánya által biztosított források lehetővé tették az Országos Meteorológiai Szolgálat számára, hogy 2021.