Több mint húsz év után új jogszabály váltotta fel a szakmai körökben jól ismert, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletet. Az EU 2020/2184 irányelv előírásaihoz igazodó 5/2023. (I.12.) Korm. rendelet 2023. január 12.-én lépett hatályba.
Ivóvíznek nevezünk minden, eredeti állapotában vagy kezelés utáni állapotban lévő, ivásra, főzésre, ételkészítésre vagy egyéb háztartási célra szánt vizet – mind köz-, mind magántulajdonban lévő létesítményekben –, függetlenül annak eredetétől és attól, hogy szolgáltatása elosztóhálózatból vagy tartálykocsiból történik-e, illetve hogy azt palackba vagy más zárt edényzetbe töltik-e, beleértve a forrásvizet is. Ivóvíz továbbá valamennyi élelmiszerüzemi célú víz, azaz valamennyi víz, amelyet a 178/2002/EK rendelet 2. cikke szerint az élelmiszeripari vállalkozások élelmiszer előállításához használnak fel, beleértve mindazon anyagoknak és termékeknek a gyártását, feldolgozását, tartósítását és forgalmazását, amelyek emberi fogyasztásra szolgálnak. [5/2023. (I.12.) Korm. rendelet 2. §. 20]
A januárban életbe lépett új rendelet hatálya az emberi fogyasztásra szánt víz minőségi követelményeire, az ivóvízhez való hozzáférés javítására és a vízminőség-ellenőrzés rendjére terjed ki.
Meghatározásra kerültek azon esetek is, amelyekre nem vonatkozik a rendelet hatálya. Ezek a következők:
- a természetes ásványvízre (a 10–13. § és az 5. melléklet kivételével)
- a gyógyvízre
- az ivóvízben és a használati melegvízben alkalmazott biocid termékekre
- az ivástól és ételkészítéstől eltérő céllal használt ivóvízre, amelynek minősége nem jelent sem közvetlen, sem közvetett káros hatást a vízhasználók egészségére, és felhasználását a fővárosi és vármegyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala, illetve a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatal szociális vízellátásként vagy ivástól és ételkészítéstől eltérő egyéb háztartási használati célú vízellátásként engedélyezte
- a 178/2002/EK rendelet) 2. cikke szerint az élelmiszeripari vállalkozásokban élelmiszer előállításához felhasznált vízre és mindazon anyag és termék gyártására, feldolgozására, tartósítására és forgalmazására, amely emberi fogyasztásra szolgál, ha ezek megfelelnek a 178/2002/EK rendelet követelményeinek, és az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megállapítja, hogy a víz minősége nem befolyásolja a késztermék, élelmiszer minőségét
- ha az új rendelet vagy a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendelet másként nem rendelkezik, az új rendeletet – az 1–4. §, a 10–13. §, a 19. § (7) és (9) bekezdése, valamint az 1. melléklet, a 2. melléklet B) rész 4. pontja, a 3. melléklet és az 5. melléklet kivételével – nem kell alkalmazni a napi átlagban 10 m3-nél kevesebb vizet szolgáltató vagy 50 főnél kevesebbet kiszolgáló vízellátásból származó ivóvíz esetén, kivéve, ha az ilyen vizet közösségi ellátást biztosító saját célú ivóvízműből szolgáltatják
- az új rendeletet a kereskedelmi, szolgáltatási, közszolgáltatási célból vagy munkavégzéshez kapcsolódó tevékenység keretében napi átlagban 10 m3-nél kevesebb vizet szolgáltató, vagy 50 főnél kevesebbet kiszolgáló ivóvízszolgáltatók esetén – az 1–5. §, a 7–24. §, valamint az 1–3. és 5–6. melléklet kivételével – nem kell alkalmazni
- az új rendeletet a palackba vagy más zárt edényzetbe töltött ivóvizet előállító gyártók esetén – az 1–5. §, a 10. §, valamint az 1. melléklet 1. és 2. pontja és az 5. melléklet kivételével – nem kell alkalmazni
- az új rendeletet a vizet sótalanító, utasokat szállító és vízszolgáltatóként tevékenykedő tengeri hajókra – az 1–5. §, a 7–19. §, valamint az 1–3. és 5–6. melléklet kivételével – nem kell alkalmazni
- az új rendelet 1. melléklet 1. pontjában szereplő minimumkövetelményekre vonatkozó rendelkezéseit a forrásvizekre nem kell alkalmazni
A víz a következő feltételek esetén minősül ivóvíznek:
- nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai, fizikai vagy radiológiai anyagot, amely az emberi egészségre potenciális veszélyt jelenthet
- megfelel az 5/2023. (I.12.) Korm. rendelet 1. melléklet 1., 2. és 5. pontjában meghatározott követelményeknek (lásd lentebb)
- megfelel az 5/2023. (I.12.) Korm. rendelet 1. mellékletben nem szereplő, az országos tisztifőorvos által országosan vagy a népegészségügyi szerv által az adott vízellátó rendszerre vonatkozóan az emberi egészség védelme érdekében esetlegesen meghatározott további paraméterek határértékeinek
- az első két bekezdésben, valamint az 5/2023. (I.12.) Korm. rendelet 5–17. §-ban meghatározott követelmények teljesülnek és minden szükséges intézkedés megtörtént annak érdekében, hogy az ivóvíz minősége megfeleljen a rendeletben meghatározott előírásoknak
Az ivóvízre vonatkozó határértékek
Az új rendelet az ivóvíz határértékek területén is tartalmaz változásokat, mind a paraméterek körében (pl. biszfenol-A, klorát, haloecetsavak, mikrocisztin-LR, PFA vegyületek, urán), mind a határértékekben pl. bór, króm, klorit, ólom, szelén).
Az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékeket és parametrikus értékeket az 5/2023. (I.12.) Korm. rendelet 1. melléklete tartalmazza az alábbiak szerint:
1. Mikrobiológiai vízminőségi jellemzők
1.1. Ivóvízellátó rendszerekben továbbított ivóvízre vonatkozó értékek:
Vízminőségi jellemző
|
Határérték
|
Mértékegység
|
Enterococcus bélbaktériumok
|
0
|
Szám/100ml
|
Escherichia coli (E. coli)
|
0
|
Szám/100ml
|
1.2. Palackban vagy más zárt edényzetben forgalmazott ivóvízre vonatkozó értékek:
Vízminőségi jellemző
|
Határérték
|
Mértékegység
|
Enterococcus bélbaktériumok
|
0
|
Szám/250ml
|
Escherichia coli (E. coli)
|
0
|
Szám/250ml
|
Coliform baktériumok
|
0
|
Szám/250ml
|
Pseudomonas aeruginosa
|
0
|
Szám/250ml
|
Telepszám 22 °C-on
|
100
|
Szám/ml
|
Telepszám 37 °C-on
|
20
|
Szám/ml
|
2. Kémiai vízminőségi jellemzők
Vízminőségi jellemző
|
Határérték
|
Mértékegység
|
Megjegyzés
|
Akrilamid
|
0,10
|
µg/l
|
1.
|
Antimon
|
10
|
µg/l
|
21.
|
Arzén
|
10
|
µg/l
|
|
Benzol
|
1,0
|
µg/l
|
|
Benzo(a)pirén
|
0,010
|
µg/l
|
|
Biszfenol-A
|
2,5
|
µg/l
|
|
Bór
|
1,5
|
mg/l
|
2.
|
Bromát
|
10
|
µg/l
|
3., 4.
|
Kadmium
|
5,0
|
µg/l
|
|
Klorát
|
0,25/0,70
|
mg/l
|
3., 5.
|
Klorit
|
0,25/0,70
|
mg/l
|
3., 6.
|
Króm
|
25
|
µg/l
|
21.
|
Réz
|
2,0
|
mg/l
|
21.
|
Cianid
|
50
|
µg/l
|
|
1,2-diklór-etán
|
3,0
|
µg/l
|
|
Epiklórhidrin
|
0,10
|
µg/l
|
7.
|
Fluorid
|
1,5
|
mg/l
|
|
Haloecetsavak (HAA-k)
|
60
|
µg/l
|
3., 8.
|
Ólom
|
5
|
µg/l
|
9., 10., 21.
|
Higany
|
1,0
|
µg/l
|
|
Mikrocisztin-LR
|
1,0
|
µg/l
|
11.
|
Nikkel
|
20
|
µg/l
|
21.
|
Nitrát
|
50
|
mg/l
|
12.
|
Nitrit
|
0,5
|
mg/l
|
12., 13.
|
Peszticidek
|
0,10
|
µg/l
|
14., 15.
|
Peszticidek összesen
|
0,50
|
µg/l
|
16.
|
PFA vegyületek összege
|
0,10
|
µg/l
|
17.
|
Policiklikus aromás szénhidrogének
|
0,10
|
µg/l
|
18.
|
Szelén
|
20
|
µg/l
|
|
Tetraklór-etilén és triklór- etilén
|
10
|
µg/l
|
A két paraméter koncentrációjának összege
|
Trihalometánok összesen
|
50
|
µg/l
|
3., 19.
|
Urán
|
30
|
µg/l
|
|
Vinil-klorid
|
0,50
|
µg/l
|
20.
|
Cisz-1,2-diklór-etilén
|
50
|
µg/l
|
|
Kötött aktív klór
|
3,0
|
mg/l
|
3., 22.
|
Megjegyzés:
1. A paraméter jellemzően a vízzel érintkező anyagokból történő kioldódás következtében kerülhet az ivóvízbe. Az ivóvízben, a határértéknek való megfelelőség biztosítása, a 10–13. § szerinti termékengedélyezés folyamatán keresztül történik.
2. A határérték 2,4 mg/liter, azon ivóvízellátó rendszerekben, ahol a geológiai adottságok 1,5 mg/liter feletti bórkoncentrációt eredményeznek az ivóvíz-ellátáshoz kitermelésre kerülő felszín alatti vízben.
3. Törekedni kell minél kisebb érték elérésére anélkül, hogy a fertőtlenítés biztonsága csökkenne.
4. Ezt a paramétert csak ózon ivóvízkezelő szer alkalmazása esetén kell vizsgálni.
5. Ezt a paramétert csak klór-alapú ivóvízkezelő- vagy fertőtlenítő szer alkalmazása esetén szükséges vizsgálni. A 0,25 mg/liter határértéket kell általánosan alkalmazni, ahol a klór-alapú vegyszer adagolása kizárólag fertőtlenítési céllal történik, valamint új ivóvízkezelő eljárások létestését követően. Azon ivóvízkezelő eljárások alkalmazása esetén, ahol a klór-alapú vegyszer adagolása oxidációs céllal történik, esetileg évente, összesen maximum 30 napos egybefüggő időtartamig 0,70 mg/liter…