Ma van 2024.05.29

Input:

Fűtésből származó légszennyező anyagok bevallása

2024.03.20, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Számos gazdálkodó szervezet esetében előfordul, hogy úgy vélik, ha termelési technológiából adódóan nincs légszennyezőanyag-kibocsátásuk, akkor nincs is teendőjük levegővédelmi kötelezettségek tekintetében. Ez azonban nem helyénvaló, hiszen bizonyos teljesítmény felett a kizárólag fűtést és melegvíz előállítást szolgáló berendezések tekintetében is felmerül az engedélyeztetési és adatszolgáltatási kötelezettség. Ez utóbbi kötelezettséget tekintve fontos határidő a március 31, hisz eddig kell elkészíteni a levegővédelmi éves bevallásokat.

 

A 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza a gazdálkodó szervezetek legfontosabb levegővédelmi kötelezettségeit. A rendelet egyebek mellett meghatározza az engedélyköteles, illetve adatszolgáltatásra kötelezett légszennyező források körét, a levegővédelmi jelentéstípusokat, az adatszolgáltatások tartalmi és egyéb követelményeit. A levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatásokat tekintve három fő jelentéstípust különböztetünk meg: alapbejelentés (LAL), éves jelentés (LM), illetve szükség esetén változásjelentés. A fent említett március végi határidő a légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) szempontjából fontos számunkra, eddig a határidőig ugyanis valamennyi, LAL alapbejelentéssel már rendelkező légszennyező forrás 2023. évi kibocsátásairól számot kell adnunk.

Az LM jelentések alapján történik a kibocsátási határértékek betartásának ellenőrzése, és ezek felhasználásával készülnek a nemzetközi és európai uniós adatszolgáltatások is.

 

A levegőtisztaság-védelmi éves bevallásokat elektronikus úton kell elkészíteni és benyújtani, az OKIR Kapu online adatszolgáltatási rendszerben, amely a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ linken érhető el. A rendszerhez a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével lehet hozzáférni. A KAÜ bejelentkezés legismertebb és leggyakoribb módja az ügyfélkapus bejelentkezés.

 

Az OKIR Kapu rendszerben az alábbi főbb lépésekben teljesíthetjük adatszolgáltatásainkat:

Bejelentkezés a KAÜ login segítségével

Belépés a konkrét adatszolgáltatási felületre (KÜJ azonosító, adatszolgáltatás típusa, KTJ azonosító segítségével)

Adatcsomag létrehozása az adatok felvitelével

Ellenőrzés futtatása

Adatcsomag beküldése

Adatcsomagjainkhoz szükség esetén csatolmánytis csatolhatunk, amelyet az Adminisztráció/Csatolmányok menüpont alatt érhetünk el (Új csatolmány/Feltöltés). Az adatcsomaghoz 50 Mb-nál kisebb pdf vagy jpg formátumú fájlt lehet feltölteni. Levegővédelmi éves bejelentésnél például csatolhatjuk a pontforrások emissziómérési jegyzőkönyveit, vagy a VOC-technológiák oldószer-kezelési tervét, oldószermérlegét.

 

Az OKIR Kapu rendszerben érvényes meghatalmazásbirtokában tudunk légszennyezés mértéke éves bevallásokat készíteni és benyújtani. Amennyiben a felhasználó korábban nem rendelkezett egy általa képviselt szervezet tekintetében meghatalmazással, úgy az OKIR kapu rendszerben a következőképpen teheti meg:

 

Aláírt, szkennelt meghatalmazás beküldése:

A kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ linken KAÜ login segítségével bejelentkezünk az OKIR kapu rendszerbe.

’Új Meghatalmazás/KÜJ’ menüpont alatt ’+új adatcsomag’, majd beállítjuk az érvényességi dátumot és ’Mentés’.

’Menüből választható adatszolgáltatás elemek’ részben kiválasztjuk a ’Meghatalmazás, KÜJ igénylés’ pontot

A beugró ablakban kiválasztjuk a címzett szervezetet (környezetvédelmi vagy vízügyi hatóság)

’Adatszolgáltatás típusa’ rovatban kiválasztjuk: ’Új meghatalmazás bejelentése KÜJ számmal rendelkező ügyfél esetén’

’Természetes személy/Meghatalmazott személy’ résznél a rendszer az ügyfélkapu regisztráció alapján kitölti a személyes adatokat. A címet és email címet kell kitölteni csak.

A ’Képviselt ügyfél’ résznél a KÜJ számot beírva a rendszer kitölti az adatokat.

’Mentés’ majd ’Nyomtatás’

Ezt követően a kinyomtatott meghatalmazást alá kell írnia mindkét félnek. A meghatalmazó szervezetnek cégszerű aláírást és bélyegzőt is kell alkalmaznia. Amennyiben a cég nem rendelkezik bélyegzővel, abban az esetben az aláírt, beszkennelt meghatalmazás laphoz mellékelni kell a közjegyző által hitelesített