Ma van 2023.09.22

Input:

Október végéig kell benyújtani az új EHIR:KEZ-NÉ 3. negyedéves bevallást

2022.09.16, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

2022-től a nem veszélyes hulladék hasznosítóknak és ártalmatlanítóknak is szükséges negyedéves adatszolgáltatást teljesíteniük. Az új rendszer szerinti adatcsomag az OKIR Kapuban EHIR:KEZ-NÉ néven érhető el, amelyet immáron nem csak a veszélyes hulladék kezelőknek, hanem a nem veszélyes hulladék hasznosítóknak és ártalmatlanítóknak is el kell készíteniük.

Év elején módosult a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet. A változásokat a 700/2021. (XII.13.) Korm. rendelet vezette be. A jogszabálymódosítás legfontosabb eleme, hogy 2022-től a nem veszélyes hulladék hasznosítóknak és ártalmatlanítóknak már nem csak éves, hanem negyedéves adatszolgáltatási kötelezettségük is van. A harmadik negyedéves bevallás határideje október 31 (a tárgynegyedévet követő 30. nap).

Az OKIR Kapu adatszolgáltató rendszer a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ linken érhető el. A rendszerhez a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével lehet hozzáférni. A KAÜ bejelentkezés történhet ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány vagy telefonos azonosítás segítségével. Ezek közül az ügyfélkapus bejelentkezés a legismertebb és leggyakoribb. A KAÜ-be történő bejelentkezést (ez nem céghez, hanem személyhez kötött bejelentkezés) követően a felhasználó környezetvédelmi adatszolgáltatásokat (adatcsomagokat) állíthat össze és küldhet be az általa képviselt szervezet nevében. Mielőtt bárki elkezdi használni az OKIR Kapu rendszert, érdemes áttekinteni a hozzá készült felhasználói leírást, amelyet az alábbi linken érhetünk el: https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/utmutato/1. Az OKIR Kapu rendszerben az alábbi főbb lépésekben teljesíthetjük adatszolgáltatásainkat: 1. Bejelentkezés a KAÜ login segítségével; 2. Belépés a konkrét adatszolgáltatási felületre (KÜJ azonosító, adatszolgáltatás típusa, KTJ azonosító segítségével); 3. Adatcsomag létrehozása az adatok felvitelével; 4. Ellenőrzés futtatása; 5. Adatcsomag beküldése.

A hulladék adatszolgáltatási kötelezettségekre vonatkozó előírásokat a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény, valamint a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet rögzíti. A hulladék adatszolgáltatások az egyéb környezetvédelmi adatszolgáltatásokhoz hasonlóan az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe (OKIR) kerülnek. Az OKIR hulladékokra vonatkozó alrendszere az Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer (EHIR).

Az OKIR Kapu EHIR alrendszerében jelenleg a következő adatszolgáltatási felületek érhetők el:

EHIR:KÖT Telephelyek hulladékokkal összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségei

EHIR Éves és