Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az Műszakifórum Alap előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Az elmúlt évtizedekben a munka világa a globalizáció

Garantált 2018.11.30, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Az Európai Kockázatkutató Központ az új és újonnan megjelenő kockázatokról szóló második európai vállalati felmérésből (ESENER-2) származó adatokból kvantitatív elemzéseket készített,

amelyet kiegészítettek a nemzeti környezetből származó adatokkal, azaz a következőkkel: kulturális dimenziók, egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP), valamint a biztonságra és egészségre vonatkozó nemzeti kezdeményezések, különös tekintettel a pszichoszociális kockázatokra. A következőkben az elemzés néhány fontos megállapítására szeretném felhívni a figyelmet.

A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt évtizedekben a munka világa a globalizáció, a tercierizáció és a technológiai változások miatt jelentős változásokon ment keresztül. A globalizáció potenciális, közvetett hatásai a munkaterhelés növekedéséhez, a munkahelyek bizonytalanságához és az autonómia csökkenéséhez vezethetnek. A tercierizáció – vagyis a szolgáltatói szektor szerepének erősödése – az „érzelmi munka” megnövekedését jelentette, amely az erőszak és a zaklatás megnövekedett veszélyét is magában hordozza. A technológiai változások „technostresszhez” vezethetnek. Ez az egyén azzal kapcsolatos szorongása, hogy nem képes hatékonyan használni a technológiát, vagy az a frusztráció, ami a technológia meghibásodásakor jelentkezik. Ezek a változások növelték a munkavállalók pszichoszociális kockázatoknak való kitettségét.

Ehhez a dokumentumhoz csak az Műszakifórum Alap előfizetői férhetnek hozzá.

Tudjon meg többet a Műszaki Fórumról!

 

Annak érdekében, hogy az Önnek legjobb olvasási élményt nyújthassuk oldalunkon, cookie-kat használunk. A cookie-król, illetve használatukról részletesebb információkat a következő linken találhat: ide. Amennyiben a "folytatás" gombra kattint, vagy tovább használja oldalunkat, Ön tudomásul veszi a cookie-k használatát.